25-та годишнина от смъртта на лейди Даяна отново събужда тези спомени,

...
25-та годишнина от смъртта на лейди Даяна отново събужда тези спомени,
Коментари Харесай

Френски лекар си спомня трагичната нощ и последните мигове на принцеса Даяна

25-та годишнина от гибелта на лейди Даяна отново разсънва тези мемоари, само че те се връщат и всякога, когато минавам през тунела " Алма ", споделя доктор Майез.
Жена, сгърчена на пода на обезобразен автомобил " Мерцедес ", в безсъзнание, опитваща се с тъга да диша. Френският доктор няма визия коя е тя и се концентрира върху опитите си да я избави. Двадесет и пет години по-късно Фредерик Майез към момента е белязан от случилото се в тунела " Алма " в Париж на 31 август 1997 година - и от осъзнаването, че е един от последните хора, които са видели принцеса Даяна жива, съобщи Асошиейтед прес.

" Осъзнавам, че името ми постоянно ще бъде обвързвано с тази трагична нощ. Чувствам се малко виновен за последните ѝ мигове ", споделя Майез пред агенцията. В нощта на нещастието френският доктор се прибира от празненство, когато попада на авариралия автомобил. Забелязва обгърнат в пушек автомобил " Мерцедес ", съвсем раздвоен на две. Той отива към останките, отваря вратата и поглежда вътре. Какво вижда? " Четирима души, двама от които явно бяха мъртви - никакви реакции, никакво дишане, а другите двама от дясната страна бяха още живи, само че в тежко положение. Пътникът начело крещеше, само че имаше дишане. Можеше да изчака няколко минути. Пътничката, млада дама, беше на колене на пода на мерцедеса, беше с наведена глава. Беше ѝ трудно да диша. Имаше потребност от спешна помощ ". 
Майез изтичва до автомобила си, с цел да се обади на незабавна помощ и да вземе дихателна торба.  " Тя беше в безсъзнание. Благодарение на дихателната ми торба тя си възвърна малко повече сила, само че не можеше да каже нищо ", спомня си лекарят.
По-късно доктор Майез ще научи новината, дружно с останалия свят - че дамата, на която се е опитал да окаже помощ, е Даяна, националното богатство на Англия, обожавано от милиони.  " Знам, че е изненадващо, само че не разпознах принцеса Даяна. Бях в колата на задната седалка и помагах. Осъзнах, че е доста красива, само че вниманието ми беше толкоз концентрирано върху това, което би трябвало да направя, с цел да спася живота ѝ, че нямах време да мисля коя е тази жена ", споделя лекарят.

" Някой зад мен ми сподели, че жертвите приказват британски, тъй че аз започнах да приказвам британски, като споделих, че съм доктор и съм извикал кола за спешна помощ ", споделя Майез. " Опитах се да я утеша ". 
Докато се пробва да помогне, лекарят вижда светкавиците на фотоапаратите на папараците, събрали се да документират сцената. Британско следствие откри, че водачът на Даяна, Анри Пол, е бил пийнал и е карал с висока скорост, с цел да се изплъзне на преследващите го фотографи.
Майез сподели, че няма " никакви упреци " към дейностите на фотографите след злополуката. " Не са ми пречили да имам достъп до жертвите. Не съм ги молил за помощ, само че те не ми пречеха на работата ". 
На мястото бързо идват пожарникари. Даяна е откарана в парижка болница, където умира няколко часа по-късно. Нейният сателит Доди ал-Файед и водачът също умират. 
                   
" Беше голям потрес да науча, че тя е принцеса Даяна и че е умряла ", споделя още Фредерик Майез. " След това започнах да се колебая в себе си. Направих ли всичко допустимо, с цел да я спася? Правилно ли си свърших работата? ", пита се той. " Обърнах се към моите професори по медицина и полицейските следователи и те се съгласиха, че съм направил всичко допустимо ".
Годишнината още веднъж разсънва тези мемоари, само че те се връщат и " всякога, когато минавам през тунела " Алма ", споделя Майез.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР